Een dagje zeilen met Daam

Van 6,5 meter Catamaran naar 10 meter Trimaran

Lang, lang geleden bouwde ik, samen met mijn zoon, een 6,5 meter catamaran, ontwerp R. Words- type Janus.

Hijsen van het zeil (15 m2), met het handje. Steekzwaarden ook met het handje. Sturen met het handje. Koken op primus, voor poepdoos was geen ruimte, kortom SPARTAANS.                      Vaargebied Lauwersmeer en het onvolprezen Wad.

10 juni 2017. Zeilen met Daam

Vanuit Deventer op de TomTom in anderhalf uur naar Makkum gereden. De route op het haventerrein was door Daam op zijn  Website uitstekend aangegeven. Ik werd hartelijk ontvangen met koffie. Een schitterend schip van hoge kwaliteit. In de romp kon je rechtop staan. Een keuken, zelfs een koelkast en een toilet met een deur.

De haven uit, het open water op. Het optuigen was voor mij een belevenis. Het grootzeil (60m2) werd met een electrische lier gehesen, maar ook de fok werd strak gezet met deze lier. Als een zwaard sneed de wetterjuffer door het water. Op de labtop van Daam kon je de zeilroute volgen. We zijn zigzaggend (lavérend) over het Ijsselmeer gevaren.      Stavoren aan de ene kant en Medemblik met de ambtenaar (hele grote windmolen) aan de andere oever. De snelheid, soms 15 mijl en de rust, ondanks 120 m2 zeil, was een belevenis. Om 17.00 uur waren we terug in de haven, waarbij de boegsgroef tijdens het afmeren perfect zijn dienst bewees.

Daam ik kom terug