Ervaringen

Deze slideshow vereist JavaScript.

 • Met vrienden Gerard en Henk en schipper Daam op zondag 18 september 2016 een zeiltocht gemaakt van Makkum via de sluis van Kornwerderzand naar Vlieland en Terschelling en weer terug via Harlingen. De zeiltocht was ter ere van de verjaardag van windsurfmaat Gerard.

  Zeilen op de Waddenzee was onze wens en gelukkig waren wind en tij ons gunstige gezind waardoor dit mogelijk was. Voor schipper en stuurlui een uitdaging want dit water vereist de nodige concentratie met betrekking tot navigatie en de overige schepen in de geulen.

  Wind was oost later ruimend noord-oost t0 tot 14 knopen met zo nu en dan een windvlaag. De Wetterjufffer bereikte dan een snelheid van 12 a 13 knopen op de GPS. Echt kicken, net een open miszwaardboot die weg planeert een spoor van bruisend water achter latende. We vertrokken met opkomende water en kwamen terug met het tij bijna weer laag. Totaal afgelegde afstand bijna 50 zeemijlen.

  Op de ruime windse koersen gezeild met de code zero aan de wind met de fok. Van Vlieland naar Terschelling door het Schuitengat op de motor met wat hulp van het grootzeil vanwege de sterke stroom en de wind pal tegen. Onderweg naar de eilanden de veerboten “Vlieland” en “Tiger” gesignaleerd. Daar ook een tegemoetkomende Dragonfly 920 gezien jakkerend met een drijver uit het water.

  Op de zandbank de Richel voor Vlieland lagen zeehonden te zonnen. Verder de eerste eidereenden en rotganzen gespot weer terug uit hun noordelijke broedgebieden. Vlak bij het vogeleiland Griend kwamen grote groepen kleine steltloperachtigen (waarschijnlijk drieteenstrandlopers) laag over.

  Kortom een zeer geslaagde tocht met dank aan schipper Daam.

  Ron Bakker

 • Met Daam op het Ijsselmeer een dag te zeilen. Een hele nieuwe ervaring voor mij en ik kan niet anders zeggen… Ik heb echt enorm genoten! Zelf aan het roer, helpen met de zeilen of alleen maar zonnen bij Daam kan het werkelijk allemaal! Met een groep vrienden of familie in beide gevallen zou ik zo nog eens met Daam mee gaan! Enorm leuke man om je dag mee door te brengen en echt een prachtige boot!!! Ik weet zeker dat ik snel weer ga want ik ben fan! ⛵️

  Tialda Iedema

  ervaring op het IJsselmeer

 • Zeilen met Daam is een unieke ervaring, het is veel meer dan even uitwaaien en zeilen alleen… mede door de schipper zelf. In mijn geval was het ook nog bevrijdingsdag, het feest van de vrijheid. Wat heb ik mij die dag ‘vrij’ gevoeld… even vrij van alles. Het was een dag met een gouden randje op de Wetterjuffer!
  Echt een aanrader voor wie er met een groep (6 pers.) even tussenuit wil.

  Gea Zondervan

  Van 6,5 meter Catamaran naar 10 meter Trimaran

  Lang, lang geleden bouwde ik, samen met mijn zoon, een 6,5 meter catamaran, ontwerp R. Words- type Janus.

  Hijsen van het zeil (15 m2), met het handje. Steekzwaarden ook met het handje. Sturen met het handje. Koken op primus, voor poepdoos was geen ruimte, kortom SPARTAANS.                      Vaargebied Lauwersmeer en het onvolprezen Wad.

  10 juni 2017. Zeilen met Daam

  Vanuit Deventer op de TomTom in anderhalf uur naar Makkum gereden. De route op het haventerrein was door Daam op zijn  Website uitstekend aangegeven. Ik werd hartelijk ontvangen met koffie. Een schitterend schip van hoge kwaliteit. In de romp kon je rechtop staan. Een keuken, zelfs een koelkast en een toilet met een deur.

  De haven uit, het open water op. Het optuigen was voor mij een belevenis. Het grootzeil (60m2) werd met een electrische lier gehesen, maar ook de fok werd strak gezet met deze lier. Als een zwaard sneed de wetterjuffer door het water. Op de labtop van Daam kon je de zeilroute volgen. We zijn zigzaggend (lavérend) over het Ijsselmeer gevaren.      Stavoren aan de ene kant en Medemblik met de ambtenaar (hele grote windmolen) aan de andere oever. De snelheid, soms 15 mijl en de rust, ondanks 120 m2 zeil, was een belevenis. Om 17.00 uur waren we terug in de haven, waarbij de boegsgroef tijdens het afmeren perfect zijn dienst bewees.

  Daam ik kom terug

  Hessel Offringa

2 gedachten over “Ervaringen

 1. Geweldige dag gehad met Daam op de trimaran.

  Dit was ter ere van mijn schoonmoeder haar 60e verjaardag.

  Vanaf Makkum langs Stavoren overgestoken naar Enkhuizen, daar wat gegeten en toen weer terug.

  Onderweg mochten we zwemmen op het IJsselmeer.

  Ik mocht zelf varen en Daam legt het heel makkelijk uit.

  Al met al een topdag en mede door Daam een hele leuke ervaring.

  Ik zeg doen!

  Groeten,
  Thierry

 2. Topdag
  We hebben elkaar een zeiltocht met Daam cadeau gedaan voor onze verjaardagen. Het was een onverwacht stralende dag zo op deze tweede week van september. Zo’n dag uit een folder. We gingen door de sluizen, op naar Harlingen en daarna naar Terschelling, Vlieland en terug. Prachtige beelden van viskotters met achter zich hongerige meeuwen en zeearenden (?), stomende watertaxi’s met immer haast, driemasten, tweemasten, schuin liggende zeilbootjes uiteraard. Je verveelt je geen moment op het water. We hebben zelfs een paar zwemmende zeehonden gespot, ook een beeld zo uit de folder.
  Terug hebben we anderhalf uur voor de sluis gelegen, maar dat was geen straf, absoluut niet. Daam weet onderhoudend te vertellen en ondertussen komt er van alles langs. Het was leerzaam nu eens in het water in de file te liggen, dat kweekt begrip als de brug weer eens opengaat. We kunnen een dag op pad met Daam aan iedereen aanraden. Ook voor mensen met watervrees want door de grote drijvers met netten is het vrijwel onmogelijk om in het water te raken. Wel lekker zelf je lunch meenemen en je petje aan jezelf verankeren. Fijne reis! Judy Lohman (schrijversechtpaar)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *